Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 13:39 - Детски психолог
Автор: detskpsiholog Категория: Други   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



5 съвета за избор на добър детски психолог

Изборът на добър психолог, не винаги е лесно, защото има много фактори, за да се разгледат някои от тях, това зависи от конкретния вид услуга, която се стремим да получим.

Разбира се, за всеки отделен случай трябва да се изучава и е невъзможно да се даде конкретен пример, за да изберете най-добрият от всички професионалисти, без да се знае характеристиките на пациента и кои са психолозите на разположение в района. Все пак, ако можете да следвате тези основни насоки, за да ви помогнем да изберете добър психолог.

Съвети за избор на добър психолог:

1. Уверете се, че е професионален психолог

Първата точка, за да изберете добър психолог трябва да сте сигурни, че е професионален психолог. Изглежда много очевидни точка, но си струва да се отбележи. В пазара на труда изобилстват етикети и имена, които ни карат да мислим, че всеки, който ги използва и се самоопределя е професионален психолог. Все пак, това не е вярно и днес могат да се самоопределят, като "психотерапевт" или "терапевт", без да са завършили висше образование в областта на психологията.

Някой твърди, че е психотерапевт и не трябва да бъде психолог, но той всъщност трябва да бъде и психолог и психотерапевт. За да бъдете сигурни, че лицето, което дава сесии има университетско образование в областта на психологията. Може да проверите дали има официална университетска диплома.

2. Проверете дали има специализация в това, което искате

Има много видове  психолози, и не всички са подходяща за това, което искате. Като за начало, трябва да разберете, ако професионалистът, който ще ви служи е специално обучен в клиничната психология, тъй като има психолози, чиято експертиза е насочена към маркетинг, изследователски лаборатории или на човешки ресурси. Имайте предвид, че, в зависимост от страната, в която живеете, за да бъде клиничен психолог може да бъде достатъчно за вашите нужди. Ако говорим за колеж , се налага да има най-малко една следдипломна магистърска степен.

След като сте се уверили, че сте избрали между специалистите в клиничната психология и здраве, да видим кой се специализират в тези въпроси, които искате да зададете.

3. Научете повече за вида и  психотерапевтичният подход, който осигурява

Психологът може да осигури психотерапевтични подходи, за момента не са валидни доказателства относно тяхната ефикасност, като за миналият живот- терапиите и други алтернативни терапии. Това не е причина да изключат услугите си, но си струва като се има предвид, че някои практики не разполагат с одобрение от науката.

Алтернативните терапии могат да бъдат повече или по-малко полезни в зависимост от случая, тъй като ползата, се определя от пациента чрез собствената си субективност, но един добър психолог няма да мине само с една от тези практики, относно начините  за да се доказва емпирично ,

Преди да изберете психолог, имайте предвид, че формата на психологическото лечение, което има по-научна подкрепа е чрез когнитивна поведенческа терапия, но има и процедури, които са доказали своята ефективност при решаване на специфични заболявания. Ето защо най-хубавото нещо да направите в този случай, е да попитате дали е ефективно и научно доказано.

4. Уверете се, че поверителността е гарантирана

Никога не е твърде много, да се напомни, че по време на сесиите трябва да се гарантира поверителност на всичко, което казвате или правите. Като общо правило е, че вашите лични данни не трябва да се разпространяват от всеки професионален психолог или всяко дружество, учредено от психолозите.  Ако тази поверителност се наруши по някакъв начин, това обстоятелство може да бъде основание за оплакване.

5. Трябва да подпишете документ за информираност и съгласие

Преди започване на лечението, трябва да ви се даде досие с информация за наличните услуги и, по- специално, за типа на терапия, която се желаете. Вие трябва да бъдете информирани и да сте съгласини с този документ, в който всички са наясно с това, което ще ви бъде направено по време на сесиите.



Тагове:   детски психолог,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: detskpsiholog
Категория: Други
Прочетен: 5422
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031